Geen widgets gevonden in de zijbalk

Voor een bezoek aan een land buiten de Europese Unie heb je als Nederlander meestal een visum nodig. Soms zijn er echter landen die een visumsysteem hebben dat afwijkt van wat je gewend bent. Het is goed om te weten of het land dat jij wilt bezoeken, zo’n afwijkend visumsysteem heeft. Je komt dan bij het voorbereiden van je vakantie of bij aankomst aan de grens niet voor nare verrassingen te staan. Thailand en de Verenigde Staten zijn goede voorbeelden van landen die andere regels hanteren dan veel andere landen.

Voor Thailand hoef je vooraf geen visum aan te vragen

Voor mensen die van een korte vakantie willen genieten in Thailand is het aanvragen van een visum Thailand niet nodig. Je krijgt bij aankomst in Thailand eens tempel in je paspoort en mag dan 30 dagen in het land blijven. Wil je echter een langere vakantie of ga je voor zaken naar Thailand, dan zul je wel een visum moeten aanvragen. Dat kan alleen bij het consulaat in Amsterdam en je zult dan in persoon moeten verschijnen.  Het Thaise consulaat accepteert namelijk geen aanvragen per post of e-mail. Blijf je langer dan 30 dagen in Thailand en wil je een Thais visum aanvragen, dan kun je hiervoor een visumbureau inschakelen. Zij zullen er dan voor zorgen dat je paspoort van het juiste visum wordt voorzien.

Voor de Verenigde Staten is geen visum wel toestemming nodig

Wie naar de Verenigde Staten wil reizen, ongeacht of dit voor een vakantie of zaken is, kan een visum Amerika aanvragen. Dit is echter een zeer tijdrovende aangelegenheid en kost ook nog eens een aardige duit. Veel verstandiger is om voor je bezoek aan Amerika gebruik te maken van een Esta. Dit is als het ware een digitale goedkeuring van je bezoek aan de Verenigde Staten. Een esta aanvragen kan heel snel, eenvoudig en voordelig online. Je dient allerlei gegevens over jezelf en het doel van je reis in te vullen, waarna je de aanvraag kunt versturen. De gegevens worden vergeleken met die in een enorme database en wanneer daar geen problemen worden geconstateerd, zul je al binnen een paar uur de goedgekeurde esta aanvraag via e-mail toegestuurd krijgen. De esta is voor lange tijd geldig en kan meermaals gebruikt worden, wat bij een visum meestal niet het geval is.

Een visum aanvragen is voor het ene land een zeer ingewikkelde procedure, terwijl het andere land het allemaal zo eenvoudig als mogelijk heeft gehouden. Thailand en de Verenigde Staten zijn hiervan wellicht de beste voorbeelden.

 

Door Suzanna