Geen widgets gevonden in de zijbalk

Motivatie, je hebt er vast en zeker weleens over gehoord maar pas je het ook toe in de praktijk? Wanneer je een werkgever of teamleider bent, ben je een hele belangrijke schakel in het gemotiveerd houden van de werknemers van een bedrijf. Motiveren is niets anders dan het stimuleren van een persoon om deze in beweging te brengen om een bepaald, gewenst gedrag te vertonen. Een gemotiveerde werknemer zal meer gedreven zijn om zijn werkzaamheden (succesvol) uit te voeren, heeft meer energie maar kan ook ontspanning, komt zelf met ideeën en oplossingen en zal dus veel meer waarde hebben voor het team. Motiveren kan op verschillende manieren en in dit blog vertellen we je graag hoe je dat doet.

Communiceren

Communiceren is sowieso al het belangrijkste element wanneer je wilt dat werknemers hun werkzaamheden goed uitvoeren maar communiceren is ook het belangrijkste element wanneer je werknemers wilt motiveren. Werknemers willen graag betrokken zijn bij het bedrijf waar ze werken maar hun werkgevers moeten hier dan wel voor zorgen. Betrokkenheid wordt gecreëerd door werknemers bij het proces te betrekken. Vertel ze wat de doelen zijn en waar jullie naartoe gaan werken. Geef de werknemers ruimte voor eigen inbreng en neem ze ook mee bij belangrijke beslissingen. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk maar doe het wel als het kan. Ook vertellen wat je werknemers goed doet is al een waardevolle tool. De meeste werkgevers zijn geneigd om alleen de minder goede werkzaamheden uit te lichten.

Complimenteren

Wanneer een werknemer iets goed doet mag je hem of haar daar ook best een compliment over geven. Complimenten zijn ook een ontzettend waardevolle tool om personeel gemotiveerd te houden. Overdrijf het echter niet maar geef het op de juiste moment als je werknemer iets goed heeft laten zien. Complimenten kunnen overigens ook worden geven in andere vormen. Denk hierbij aan een attentie, een bonus of een ander leuk cadeau voor je medewerkers. Een extraatje wordt vaak onderschat door de werkgever maar voor een medewerker heeft zo’n extraatje ook een hoge emotionele waarde. Ze voelen zich gewaardeerd en zullen daardoor weer gemotiveerd worden. Kerstpakketten of sinterklaaspakketten voor bedrijven zijn overigens tegenwoordig ook online te bestellen, mocht je er te weinig tijd voor hebben.

Ontplooiing

Ook de ontplooiing van werknemers zal leiden tot meer motivatie. Werknemers die aan zichzelf kunnen werken en die kunnen (blijven) groeien zullen zich met veel meer enthousiasme inzetten dan werknemers die hier niet de ruimte voor krijgen. Uitdaging binnen het bedrijf en de eigen werkzaamheden is ontzettend belangrijk om het personeel niet alleen gemotiveerd te houden maar ook blij en tevreden. Ook voor jou overigens een stuk prettiger om mee te werken.

Door Suzanna