Geen widgets gevonden in de zijbalk
reizensuzannaonline reizen

Als ZZP'er denk je misschien dat een geleasde bak van de zaak iets is voor besloten vennootschappen. Maar niets is minder waar. Ook voor ZZP’ers zijn er tegenwoordig tal van lease opties beschikbaar. Operational lease, financial lease of shortlease zijn opties die bijzonder voordelig zijn.

De voordelen van lease: praktisch

Het grote voordeel van leasen is dat je een lagere exposure hebt voor onverwachte kosten of vertraging. Als je zelf je auto verzorgt is kan bij grote schade het lastig zijn om te bolwerken. De verzekering betaalt vaak niet direct uit. Bovendien kan op korte termijn vervangend vervoer regelen lastig en duur zijn. Het voordeel van leasen is dat je niet volledig opdraait voor de kosten bij schade en dat je direct vervangend vervoer krijgt. Dit betekent dat je bedrijfsvoering niet lijdt onder dit soort onverwachte gebeurtenissen. Daarnaast is er ook fiscaal voordeel aan de lease construstructie.

De voordelen van lease: fiscaal

Afhankelijk van je leasevorm zijn er verscheiden vormen van fiscaal voordeel. Zo mag je de waarde van de auto als activa op de balans zetten als investeringsobject bij financial lease. Tegelijkertijd kan je de lease in de boeken zetten als lening met rente. Dit betekent dat je de waarde van de auto mag aftrekken van de fiscale winst. Tegelijkertijd kan je de rente als kosten aftrekken van de fiscale winst.Heb je een elektrische auto op het oog? Dan kan de auto vaak aangestipt worden als milieuvriendelijke investering met wisselende voordelen. Financial lease brengt dus de duurdere auto een stuk dichterbij. Bij alle vormen van lease kan je, mits het een bedrijfswagen is, ook de BPM vermijden op de auto. Dit verlaagt de prijs van veel auto’s aanzienlijk.

De voordelen van lease: overnemen

Bij shortlease en financial lease is het mogelijk om de auto na de looptijd over te nemen. Daarmee is het vaak een goedkope manier om de auto in de zaak te krijgen als écht bezit, terwijl je er zelf nog veel voordeel van hebt. Als je doel is de auto zo snel mogelijk volledig in eigen bezit te krijgen maar ben je niet per se gediend van allerlei belastingen die daar normaal opzitten? Dan is shortlease aan te raden. Het is de kortste vorm van lease, waardoor deze het dichtst tegen koop aan ligt. Als je een oudere auto niet erg vind is een swaplease ook mogelijk. Hierbij neem je het staartje van andermans lease over zodat je zo snel mogelijk de auto kan overnemen na het einde van de termijn.

Door Suzanna