Geen widgets gevonden in de zijbalk

Veel bedrijven zijn een hoop geld kwijt met het inventariseren, opsporen en nakijken van bepaalde machines of voertuigen. Daarnaast is het ook een tijdrovende klus om deze activa goed in de gaten te houden. De dure machines wilt u zo goed mogelijk onderhouden, maar daar is nu eenmaal geld en tijd voor nodig. Met asset tracking maakt u dit proces een stuk korter en goedkoper. Asset tracking is een systeem dat via GPS automatisch data verzamelt van uw belangrijkste activa. We geven een paar voorbeelden van machines, voertuigen of andere activa die geschikt zijn voor asset tracking.

Wat is asset tracking?

Om een goed beeld te geven over de toepassing van asset tracking voor verschillende activa, is het belangrijk om goed duidelijk te maken wat asset tracking precies inhoudt. Op het materiaal wordt een RFID (Radio Frequency Identification) tag gemonteerd. De tags op verschillende machines en apparaten kunnen dus via een radio verbinding met elkaar communiceren. De data wordt in een track-and-trace cloud applicatie ontvangen, wat verschillende mogelijkheden biedt in het op afstand volgen van dit materiaal. 

Op de bouw

Op de bouw is asset tracking heel erg handig. Met alle verschillende apparaten en machines die u gebruikt, is het haast ondoenlijk om altijd de juiste gegevens handmatig te verzamelen. Wanneer dit automatisch kan, bespaart u een hoop tijd en geld. Welke apparaten zijn geschikt? Denk aan slijpschijven, trilplaten en opleggers, maar ook aan kleine apparaten als boormachines en zaagmachines. Door al deze apparaten te voorzien van de asset tracking kunt u ze allemaal tegelijk inventariseren en opsporen. Zo heeft u alle data van uw machines direct en overzichtelijk in kaart, waardoor u efficiënter aan te slag kan. 

Landbouwbedrijven

Ook op landbouwbedrijven als melkveehouderijen of in de akkerbouw komt asset tracking uitermate goed van pas. Uiteraard zijn voertuigen als trekkers heel erg geschikt om te voorzien van asset tracking. Maar daarnaast kunt u ook denken aan containers, rooimachines of feitelijk elke andere werktuig op de boerderij. Middels asset tracking heeft u altijd in kaart waar uw machines zich bevinden en hoe ze ervoor staan. Zo kunt u beter anticiperen op onderhoud en krijgt u bepaalde data efficiënter in kaart. 

Beter beveiligd met asset tracking

Naast dat u snel inzicht hebt in de status van al uw machines, voertuigen of apparaten, is asset tracking ook goed voor de beveiliging. Bovengenoemde bedrijfsmiddelen vergen vaak een flinke aanschafprijs en wilt u daarom koste wat kost beveiligen. Met asset tracking krijgt u snel een melding wanneer jouw voertuigen of apparaten ingeschakeld zijn, ook op momenten dat dat helemaal niet de bedoeling is. Ook kunt u het direct zien wanneer apparaten niet ingeschakeld zijn, maar wel verplaatst worden. Dit is vaak geen goed teken. Het is dan goed dat u direct inzicht hebt in de locatie van uw machines, apparaten of voertuigen. Zo laat u uw waardevolle activa altijd met een gerust hart achter! 

Door Suzanna