Geen widgets gevonden in de zijbalk

Het woord wanbetaler heeft altijd een negatieve toon, en dat is ook niet zo gek. Deze persoon of partij heeft een afspraak gemaakt om bepaalde transacties te voltooien. Als er wanbetaling plaatsvindt, dan heeft deze persoon of partij dus niet, of niet op tijd, de transactie voltooid. Hier kunnen veel redenen voor zijn, maar die redenen zijn voor de partij die het geld had moeten ontvangen niet zo relevant. Want wat deze reden ook is, de ontvangende partij heeft gewoon recht op het geld. Enige coulantie rondom de schuld is puur vanuit de goedheid van het hart, en hier is dus geen enkele verplichting toe. Vaak is er al meer dan genoeg kans gegeven om te betalen door middel van aanmaningen. Maar wat kan je er nou aan doen als iemand gewoonweg weigert te betalen?

Hoe erg kan het zijn?

In nederland zijn ongeveer 240.000 mensen wanbetaler als het gaat om de zorgpremie. Deze cijfers zijn vrij makkelijk te vinden, maar als het gaat om het nalaten van betalingen waar kleinere bedrijven recht op hebben is het erg lastig om een goed beeld te krijgen van het aantal wanbetalers. Vaak leggen bedrijven of particulieren zich erbij neer aangezien de kosten voor een dwangbevel te hoog zijn. Zo worden zij zelf gedupeerd, en wordt er ook geen melding gemaakt van het wanbetalen. Toch kunnen ook de kleinere bedrijven zich hier tegen in dekken. Je kan namelijk niet altijd het product weer terug nemen. Soms is de dienst namelijk al geleverd en hier is niets aan terug te draaien. Het is dus van belang dat je de betaling op één of andere manier kan garanderen.

Kredietverzekering

Gelukkig zijn er bedrijven die deze bres in springen. Incasso-bureaus kopen misschien jouw openstaande rekeningen op, maar je weet het niet zeker. In principe wil je natuurlijk liever voorkomen dat je überhaupt te maken krijgt met wanbetalers. Je kan elke klant op BKR-registratie testen, maar dat kost tijd en geld. Ook dat kan je gelukkig uitbesteden. Door een kredietverzekering af te sluiten kan je deze preventieve toetsing uit handen geven. Ook kan je pakketten kiezen afhangend van de business waar jij je in begeeft. Zo kan jij je laten verzekeren voor bedragen vanaf 32 euro per klant, tot aan tientallen duizenden per klant. Mocht iemand de rekening niet betalen, dan stelt de verzekering jou schadeloos en regelen zij al het gedoe met het incasso-bureau en andere juridische stappen. Zo kan jij je volledig richten op jouw business, en niet oneindig lang achter klanten aanlopen om te krijgen waar je recht op hebt!

Door Suzanna