Geen widgets gevonden in de zijbalk

Voor velen meisjes was het een kinderdroom, een eigen paard. Paarden posters op je muur, paarden stickers en misschien zelfs een paarden dekbed. Vroeger was dat helemaal te gek! Misschien is die droom om een eigen paard te hebben voor sommige wel uitgekomen en voor sommige misschien helaas niet. Een paard onderhouden is namelijk niet zomaar wat. Er zijn een hoop dingen die erbij komen kijken. Naast het financiële deel kost een paard ook erg veel tijd en die tijd moet je er wel voor maken natuurlijk.

Financiële kosten

Voordat je gaat bedenken of je een paard wilt of niet is het belangrijk om alle kosten even op een rijtje te zetten. Want een paard kost al snel een paar honderd euro per maand. Als eerst is het natuurlijk belangrijk dat je je paard te eten kan geven. In de zomer eten ze meestal hooi en in de wintermaanden krachtvoer. De hoeven van paarden horen ook elke twee maanden bekapt te worden. De kosten van bekappen liggen meestal rond de €40,-. Dan moet je ook nog rekening houden met onvoorziene kosten zoals de dierenarts en tandarts. Normaal gesproken hoeft een paard maar 1-jaarlijkse controle te hebben en dan is dat voldoende. Maar als er iets mis is met het gebit zullen er meer kosten bij komen kijken. Ook komen er nog kosten voor de stalling bij natuurlijk. De kosten voor de stalling kunnen variëren tussen de €100 en €600. En als je nog geen paard kan rijden zul je ook wat paardrijlessen moeten nemen om het paardrijden goed onder de knie te krijgen. Ook kan het soms nodig zijn om je paard te moeten vervoeren. Dan zal je een paardenvrachtwagen moeten huren of kopen.

Tijd maken

Als je dan alle financiële kosten op orde bent en je er zeker van bent dat je het allemaal kunt betalen dan zijn er nog wel een paar dingen waar je over na zal moeten denken. Zoals eerder benoemd kost een paard veel tijd. Kijk goed hoe jij van plan bent om het met werk, school, vrije tijd etc. gaat combineren. Net zoals bijna elk huisdier heeft een paard veel aandacht nodig. Een paard moet regelmatig gewassen worden, geborsteld en verzorgd worden. Ook heeft het regelmatig de tijd nodig om lekker buiten te grazen. Ook is het soms goed om je paard met andere paarden kennis te laten maken. Van oorsprong is het een echt kuddedier en dan is het af en toe wel leuk om hem te laten wennen aan andere paarden.

Door Suzanna