Geen widgets gevonden in de zijbalk

Een elektrische fiets kopen gaat op een heel andere manier dan de aankoop van een standaard fiets. Je moet op heel veel extra’s letten. Bij een gewone fiets keek ik alleen naar het type rem, het maximum aan versnellingen en de maat van het frame. Nu heb ik ook gekeken naar de motor, de beste accu is en welk type fiets bij mij past. In dit blog vertel ik meer over hoe te werk ben gegaan bij de aankoop van een e-bike. Als je ook een e-bike wil kopen, adviseer ik je op het volgende te letten. 

#1 Motor

Er zijn 3 typen motoren bij een e-bike. De bekendste is een elektrische fiets middenmotor, maar ook modellen met voorwiel- en achterwielmotor. De fietsen waar de motoren in het midden of aan de achterkant zijn geplaatst rijden het beste. Deze modellen zijn wel wat kostbaarder, maar het rijdt veel soepeler dan de fiets met voorwielmotor. 

#2 Accu

Ook de accu is een aandachtspunt. Kies je liever een vaste of uitneembare accu? Laatste is aanbevolen. Dit voorkomt namelijk diefstal. Losse accu’s zijn populair bij fietsendieven. 

 

Ook is de accu heel snel of simpel thuis of op het werk op te laden. Kijk er ook goed naar of de accu van nikkel, li-ion of lithium is? De nieuwste accu’s zijn gemaakt van li-ion. Deze accu’s zijn kleiner, lichter en lopen minder snel leeg. Dit heeft dus ook weer invloed op het gewicht van je fiets. 

#3 Soort fiets

Dit hangt helemaal af van wat voor fietser jij bent. Bij jongere mensen zie je stoere stadsfietsen met grote en stevige banden. Deze e-bikes maken lekker veel vaart. Ideaal voor als je ergens snel naar toe moet. Ook mamafietsen zijn te koop in elektrische uitvoering. Zelfs met een bakfiets voorop. Het ligt er helemaal aan wat jouw wensen en behoeften zijn. 

Waar koop je de fiets: online of in een winkel? 

Alles is tegenwoordig online te vinden, dus ook elektrische fietsen. Een artikel via internet bestellen is ook wel heel snel en eenvoudig. Maar bedenk goed dat een e-bike geen impulsaankoop is. Het is een grote investering waar je jarenlang mee kan doen. Laat je op voorhand goed adviseren door een specialist. Pas als je het beste advies hebt ontvangen, kun je later altijd nog de fiets via internet bestellen. 

Het beste is wel om de e-bike in de winkel te kopen. Dan heb je een punt in de buurt waar je de fiets makkelijk ter reparatie kan brengen. Ook kan je via de fietsenmaker aanspraak maken op de garantie. 

Welke tips heb jij nog meer voor het kopen van een e-bike? Laat het ons weten in een reactie hieronder. 

Door Suzanna