Geen widgets gevonden in de zijbalk

Een van mijn favoriete cabaretiers zei in een van zijn meer bekende shows dat iedereen oud wil worden maar niemand wil oud zijn. Ouder worden en merken dat je lichaam niet meer zo goed werkt en ook niet meer zo mooi is als het was in je jonge jaren kan voor veel mensen een moeilijke ervaring zijn. Desondanks zijn er ook veel mooie dingen aan ouder worden, zo word je financieel steeds stabieler, krijg je meer rust en wijsheid in je leven en zul je ook veel familie om je heen hebben. Er zijn manieren om ouder worden makkelijker te maken en er beter mee om te gaan. Dat is wat we in dit artikel bespreken.

Zorg goed voor jezelf

De eerste en meest belangrijke stap om goed om te gaan met ouder worden is door goed voor jezelf te zorgen. Dit begint met een gezond en gevarieerd dieet en natuurlijk ook regelmatig sporten en bewegen. Let er vooral op dat je genoeg fruit eet, vitamine d binnen krijgt en calcium slikt voor je botten. De belangrijke redenen om te sporten zijn voornamelijk dat als je ouder word je botten minder sterk worden en je meer last krijgt van je gewrichten. Een goede manier om dit te voorkomen is door te sporten. Als je niet zo’n sportfanaat bent kun je nog steeds bewegen door bijvoorbeeld elke dag een half uur te gaan wandelen of fietsen. Probeer natuurlijk ook wat te doen als je gezondheidsklachten krijgt. Als je ogen minder worden kun je een bril krijgen en als je minder goed hoort dan neem je een gehoortoestel. Mijn oma is een groot fan van phonak hoortoestellen en zegt dat ze nu beter hoort dan toen ze jong was.

Ga socializen

Het is helaas een groot probleem dat er ontzettend veel mensen zijn die op latere leeftijd zich eenzaam voelen. Eenzaam zijn kan ook veel negatieve gevolgen hebben zowel op lichamelijk als mentaal niveau. Daarom is het belangrijk dat je sociaal blijft en leuke dingen gaat doen met andere mensen. Kijk of er leuke verenigingen zijn in je buurt waar je bij kunt gaan om nieuwe mensen te ontmoeten.

Accepteren

We zijn allemaal bekend met de mannen in de vijftig die een midlife crisis ondergaan en vrouwen die aan plastische chirurgie beginnen. Dit is volledig onnodig. Iets wat hoort bij het ouder worden is dat je het accepteert en je gedraagt naar je leeftijd. Als je jong probeert te blijven doen zul je alleen maar meer aandacht leggen op het feit dat je ouder bent. Je kunt juist genieten van het extra respect die je krijgt wanneer je ouder bent. Ontwikkel jezelf mentaal verder en vergaar wijsheid. Dat is de beste manier om oud te worden.

Door Suzanna