Geen widgets gevonden in de zijbalk

Waar de meeste mensen dagelijks naar kantoor gaan om daar achter een desktop hun werk te verrichten werk ik al mijn leven lang in de landbouw. Persoonlijk heb ik altijd een voorkeur gehad aan buiten werken, een van de redenen hiervoor is het feit dat ik erg goed met mijn handen ben. Uiteindelijk besloot ik dan ook om zelf het landbouwbedrijf van mijn opa over te nemen. Deze had al jarenlang een groot landbouwbedrijf waar voornamelijk aardbijen geteeld werden. In dit artikel bespreek ik hoe het is om een landbouwbedrijf te hebben.

Jaargetijden

Wanneer je een seizoensgebonden fruit als voornaamste product hebt werk je slechts een periode van het jaar. Al het geld wat ik jaarlijks verdien wordt in de zomer gedaan. Dit betekent dat ik in de winter vrij ben. Natuurlijk doe ik in de winter ook ander werk om wat te verdienen maar ik werk dan toch rustiger en minder hard aangezien de zomer het altijd ontzettend zwaar is. Meestal werk ik in de zomer van zeer vroeg in de ochtend tot zeer laat in de avond. Deze periode is natuurlijk erg stressvol en dit betekent dat ik de winter ook gebruik om bij te komen.

Werken met machines

Het is natuurlijk zo dat je op de landbouw veel met je handen werkt. Maar tegenwoordig wordt er net zoveel met machines gewerkt. We hebben verschillende heftrucks, teelmachines en zelfs verreikers in werking. Maar soms ga ik zelfs nog steeds naast mijn werknemers in het veld zitten en aardbijen plukken met de hand, als ik er zin in heb.

Soms zit je wel op kantoor

Wanneer je in de landbouw werkt ben je natuurlijk veel buiten op het land, maar het is ook een bedrijf en dit betekent dat dingen als administratie, belastingen, boekhouding enzovoorts ook allemaal gedaan moeten worden. Ik werk dus ook vaak achter een bureau aan de bedrijfsvoering. Ik heb hier gelukkig wel hulp bij van een administratief medewerker en een belastingman.

Onzekerheid

In de landbouw zul je altijd tot op zekere hoogte afhankelijk zijn van moeder natuur. Als het een slecht jaar is voor de oogst dan kan dit serieuze gevolgen hebben voor je inkomen. Gelukkig zijn er andere jaren waar je ontzettend veel verdient. Maar dit betekent wel dat je slim moet zijn met je geld en ervoor moet zorgen dat je slechte jaren op kunt vangen. Er zijn ook verzekeringen die je tegen slechte jaren kunnen beschermen.

Door Suzanna