Geen widgets gevonden in de zijbalk

O jee, mijn kind heeft waterpokken. We kregen laatst al berichten van zowel de school als de peuterspeelzaal dat er waterpokken heerst in de kleuterklassen. Niet gedacht dat dit virus zich zo snel ontwikkelt dat binnen de kortste keren bijna de helft van alle kleuters waterpokken heeft. Mijn dochter dus ook. Help!

Wat is het eigenlijk?

Vanuit mijn vergaderlocatie Zwolle die ik heb gehuurd via onemeeting, Google ik wat waterpokken precies zijn. Maar belangrijker nog wat kunnen we er tegen doen om de ziekte dragelijk te maken voor onze kinderen. Ik zoek het uit.

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte. En komt vooral voor bij kinderen. De waterpokken worden veroorzaakt door een virus. De tijd tussen de besmetting ligt meestal tussen de 13-18 dagen. Het virus blijft altijd achter in het lichaam maar niet actief. Als het virus op latere leeftijd weer actief wordt kan dit gordelroos veroorzaken. Waterpokken start meestal met lichte koorts, hangerigheid en lijkt erg op een griepje. Na 1 of 2 dagen komen er rode bultjes op het gehele lichaam voor. Deze bultjes zijn gevuld met vocht en kan veel jeuk veroorzaken. Als de bultjes uitgedroogd zijn komen er korstjes op. Pas als alle blaasjes voorzien zijn van een korstje is het niet meer besmettelijk. Deze hele periode duurt gemiddeld 10 dagen.

Wat te doen?

Eigenlijk kan je niet zo veel doen tegen de waterpokken. Het is een kwestie van uitzieken. Toch lees ik verschillende berichten over de behandeling hier van. Zo heb ik gehoord dat je zinkzalf op de blaasjes kan smeren zodat je het uitdrogen van de blaasjes kan versnellen. Ook bestaan er diverse soorten crèmes waarmee je de blaasjes eerder kan uitdrogen. Van de apotheek hebben wij een soort vloeibare substantie gekregen die we met een wattenstaafje op de plekjes kunnen deppen. Ook hiermee versnel je het uitdrogen van de bultjes. Waterpokken kunnen overal op het lichaam voorkomen, zelfs in de mond! Het ene kind heeft er ontzettend veel last van en de andere totaal niet. We gaan in ieder geval de crème van de apotheker uitproberen. Voor de koorts gebruiken we kinderparacetamol van 240 mg. De bultjes zijn nu overal gevuld met vocht dus ik hoop dat deze snel uitdrogen en niet gaan jeuken zodat ze er niet zo veel last van zal hebben. Daarnaast houd ik mijn hart vast voor de andere twee kinderen. De jongste is 9 maanden en hoop dat hij het niet krijgt. Ik heb gelezen dat als je waterpokken onder de 1 jaar krijgt, de kans aanwezig is dat je het nog een keer krijgt.

Door Suzanna