Geen widgets gevonden in de zijbalk

Welke verzekeringen dient een mens voor te zorgen? Het kan gaan om een verzekering voor je huis, auto of voor jezelf. Verzekeren is belangrijk om te voorkomen dat jij of iemand anders onverwachte kosten krijgt. Lees daarom hier meer over verschillende typen verzekeringen.

Schadeverzekeringen

Schade is nooit leuk, maar soms kun je het niet voorkomen. Of het nu gaat om een auto die total loss is, je huis waar wordt ingebroken of bij een kapotte telefoon op reis. Er zijn verschillende soorten schadeverzekeringen zoals een opstalverzekering, inboedelverzekering, rechtsbijstandverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering of bestelautoverzekering. Het is goed om te kijken welke verzekeringen essentieel zijn voor jou. Soms wordt een opstalverzekering verplicht door middel van een contract van je huis baas, omdat je dan zelf niet hoeft op te draaien voor eventuele schade aan het huis.

Levensverzekeringen

Een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering is een voorbeeld van een levensverzekering. Bij dit soort verzekeringen zorg je ervoor dat jouw familie niet met hoge kosten komt te zitten. Begrafenissen kunnen namelijk erg duur zijn. Cremeren is bijvoorbeeld eenmalig, maar bij een grafsteen zullen er kosten betaalt moeten worden voor het onderhoud van het graf. De kosten van dit soort verzekeringen is afhankelijk van de leeftijd waarop de verzekering wordt afgesloten en hoe hoog het bedrag zou moeten zijn voor de begrafenis. Bij specifieke wensen kun je zelf kiezen hoeveel geld er moet worden uitgekeerd voor jouw uitvaart.

Zorgverzekeringen

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, vanaf je 18e levensjaar zul je dit zelf moeten betalen. Voor die tijd sta jij gratis bij je ouders ingeschreven. Gelukkig krijg je wel zorgtoeslag om dit te kunnen betalen en zullen de kosten daarom relatief laag zijn. Vanuit de overheid wordt er bepaald wat er in jouw basisverzekering zit, je kunt zelf een verzekeraar kiezen en dit elk jaar veranderen. Je kunt ook kiezen voor aanvullende verzekeringen, dit is niet verplicht maar wel handig. Misschien weet jij dat je vaak langs de fysiotherapeut moet of de tandarts. Dan is het handig om hier wat extra’s voor te betalen, zodat de kosten uiteindelijk lager zijn.

Conclusie

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen, waarvan de zorgverzekering altijd verplicht is. De rest van de verzekeringen zijn keuzes die je zelf kunt maken. Sommige mensen zijn voor alles verzekerd, anderen voor bijna niets. Kijk vooral naar welke verzekering bij jou past. Ga je veel op reis? Dan is een reisverzekering wel essentieel, omdat je je in het buitenland toch in andere omstandigheden kan bevinden als thuis. 

Door Suzanna