Geen widgets gevonden in de zijbalk
wijnkoelkast

In het weekend of op een doordeweekse avond is het heerlijk om je dag af te sluiten met een goed glas wijn. Het is wel fijn als de wijn die je inschenkt op de juiste temperatuur is natuurlijk. Daarom is het handig om je flessen wijn in een wijnkoelkast te bewaren. Zo houd je je voorraad mooi op de juiste temperatuur en kan je op ieder moment jezelf of anderen voorzien van een lekker wijntje. Maar wat is nu eigenlijk een wijnkoelkast en waar dient het voor? 

Wat is een wijnkoelkast

Een wijnkoelkast is zoals de naam het al zegt een koelkast om wijn in te bewaren alleen dan iets anders dan een gewone koelkast. Het verschil zit ‘m in het instellen van verschillende zones. Zo kan je niet alleen witte wijnen bewaren op je juiste temperatuur van bijvoorbeeld 7 graden, maar ook je rode wijn die je soms op kamertemperatuur moet bewaren. De kamertemperatuur verandert namelijk constant in je huis en dit komt de wijn niet ten goede. Door de juiste temperatuur in te stellen en een continuïteit hiervan te bewaken, blijft je wijn beter en langer goed. Vaak bestaat een wijnkoelkast uit twee delen die je kunt instellen, maar je hebt ze ook in enkele varianten waar je maar een zone kunt instellen. 

Inbouw

Heb je een nieuwe keuken gekocht en heb je ruimte over? Denk dan eens na over het inbouwen van een wijnkoelkast. Het inbouwen van een koelkast werkt eigenlijk precies hetzelfde als het inbouwen van een gewone koelkast en is eenvoudig te monteren. Het is natuurlijk ook mogelijk om een wijnkoelkast ergens anders dan in de keuken in te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een wijnkoelkast in een keukeneiland of wijnkelder. Het is belangrijk om je goed in te lezen of te laten adviezen over de wijnkoelkast die je op het oog hebt, omdat niet alle wijnkoelkasten geschikt zijn om in te bouwen. 

Accessoires 

Soms willen flessen wijn nog wel eens heen en weer rollen als je ze neerlegt in de koelkast. Om dit te voorkomen en om de wijnen zo mooi mogelijk te presenteren kan je er voor kiezen om presentatielades in je wijnkoelkast te leggen. Dit wordt in de ‘wijn wereld’ ook wel een presenteerschap genoemd. Een presenteerschap heeft als eigenschap dat deze vaak wat schuin worden ontworpen waardoor de flessen ook iets wat schuin worden gepresenteerd in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het etiket van de fles goed zichtbaar en leesbaar is. Zo kunnen anderen je trotse wijnflessen collectie subtiel bewonderen. 

Door Suzanna