Geen widgets gevonden in de zijbalk

Tips voor een gemakkelijk kerstdiner

December is van start. Het nieuwe jaar kan al bijna worden afgeteld. Maar eerst moeten we de kerstdagen nog zien door te komen.

Kerstmis staat in het teken van gezelligheid. Je richt je weer even op de mensen die belangrijk voor jou zijn en je verwend hen met cadeautjes of lekker eten. Want bij kerst, hoort een goede maaltijd. En vaak is dat een uitgebreid diner.

Maar bij zo’n diner komt stiekem nog best wel veel kijken. Uren lang piekeren welke gangen je uit zal serveren, wie gaat waar aan tafel, hoe decoreer je de tafel. Met kerst moet het gezellig zijn, en daarom ligt de druk best wel hoog op de host van de avond. Veel mensen ervaren dan ook kerst-stress.

Maar je hoeft het jezelf heus niet zo moeilijk te maken. Met een paar simpele hacks maak jij je kerstdiner een stuk eenvoudiger.

Gemakkelijk koken

Niets is zo vervelend als de hele avond in de keuken staan, wanneer al je gasten gezellig zitten te tafelen. Je mist de helft van de pret! Kies daarom in je een aantal hapjes die de dag van te voren al kan bereiden: een taart als dessert, een soep vooraf, het kaasplankje gesneden en wel in de koeling… een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je toch meer op de avond zelf koken? Maak dan eens een tijd planning vooraf. In de planning staat hoe laat je je gerechten wil uit serveren, wat je op welk moment in de oven doen, maar ook wanneer je tijd hebt om lekker niks te doen.

Ook leuk: laat iedere gast een klein hapje of een gang voorbereiden. Zo deel je de werklast.

Wees voorbereid op ongelukjes

Een wijnglas dat omvalt kan een serieuze spelbreker zijn voor je avond. Vooral wanneer je veel moeite in je tafeldecoratie hebt gestopt. Zorg dat je voorbereid bent op dit soort ongelukjes. Kies bijvoorbeeld voor gecoat tafellinnen zodat je direct de vlek af kan nemen en het niet in je tafel trekt. Komt het in iemands kleding? Zorg voor een reserve kleding setje, en met een beetje zout op de vlek is er geen probleem.

Check check dubbelcheck

Je zal van te voren lang hebben na gedacht over het kerstmenu en tafeldecoratie. Ongetwijfeld heb je daar voor alles in huis gehaald. Maar heb je ook nagedacht over voldoende peper en zout, olijfolie, dingen die je standaard in huis hebt, maar misschien nu net even niet? Of heb je je wijnglazen en soepkommen al eens geteld? Niets is zo vervelend als net een mooi glas te kort komen. Loop daarom al je keukengerei en tafelwaren even na alvorens je je kerstdiner start.

Bij kerst hoort lekker eten, maar bij kerst hoort ook ontspanning en gezelligheid. Maak je niet te druk en geniet van elkaar!

Door Suzanna