Geen widgets gevonden in de zijbalk

We wonen in een heerlijk huis. Het is ruim met drie verdiepingen in totaal en een flinke tuin. Daar zijn we blij mee, we zijn zonaanbidders en graag buiten. We hebben het zo naar ons zin dat we er liefst zo lang mogelijk willen wonen. Het is een gezellige straat, we hebben prima contact met de buren aan weerskanten. We lopen elkaars deur niet plat maar we doen af en toe een bakkie of een borrel. Als er iets aan de hand is kunnen we bij elkaar terecht. “Beter een goede buur dan een verre vriend”, luidt het spreekwoord. En dat is niet voor niks een cliché geworden.

Privacyprobleem

Goed verhaal zul je wellicht zeggen, niks aan de hand dus. Nou, helaas was het af en toe té gezellig in de tuin. Wij hebben allebei een fulltime job. Als we eenmaal thuis zijn willen we graag even bijkomen van het werk onder het genot van een drankje. In het weekend werken we graag in de tuin, koken dan lekker en eten buiten. De buren dus ook. En die maakten dus onafgebroken contact. Iets waar wij niet altijd behoefte aan hadden. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat we toehoorders hadden én commentatoren. Bij alles wat er gebeurde kon er een reactie komen van een van de buren. Uiteindelijk aten we binnen, ook bij mooi weer.

Oplossing

We moesten dus een list verzinnen om privacy te creëren in onze tuin. Het eerste wat in ons opkwam was het plaatsen van schuttingen, een oplossing om de inkijk van opzij te verminderen. Maar ook van bovenaf werden we bekeken. Als ik even lag te zonnen ging soms zelfs het raam open waarna de buurman riep: ‘zo buuf, kun je het hebben zo?’ We besloten met de buren te praten en nodigden hen uit voor een borrel bij ons thuis. We hadden een plan bedacht en aan hen voorgelegd. We wilden graag een schutting maken van meerdere soorten materialen zodat het geen eentonig aanzien zou krijgen. Deels zou het een schutting van wilgentenen worden. Er moesten makkelijk plantenpotten aan gehangen kunnen worden en ook geschikt zijn voor klimplanten. Zelf had ik al het idee om er een clematis tegen te laten groeien. Ik had diverse mooie clematismixen gezien bij clematisonline. Uiteindelijk gingen de buren akkoord met een combinatie van een schutting en een natuurlijke afscheiding van taxus en laurierkers. Hoewel ik tegen het gesprek opzag (hoe zouden ze reageren?) ging het wonderbaarlijk goed. We zijn allen blij met deze oplossing die ook nog eens heel mooi geworden is. Verder hebben we wat fruitbomen en leiboompjes in de tuin geplant om het zicht van bovenaf te ontnemen. De eerste jaren werkten we nog met een grote parasol maar dat is niet meer nodig want de boompjes zijn nu bomen geworden. Leve de vrijheid!

Door Suzanna