Nog maar een paar daagjes, dan is het kerst! Veel mensen maken weken van te voren een plan de campagne om de kerst zo ‘bijzonder’ mogelijk te maken. Ze stellen een uitgebreid menu op, halen de meest indrukwekkende tafeldecoratie in huis, zorgen voor een torenhoge stapel kerstcadeaus onder de boom. Dit alles zorgt dat veel mensen ook stress ervaren tijdens de kerst. Want welke allergieën en eetwensen heeft iedereen ook al weer? Wat is de juiste tafelzetting? Heb ik voor ieder gerecht wel een mooi kommetje? Ben ik voor niemand vergeten cadeaus te kopen?

Maar dat is niet waar kerst om draait. Kerst is gezelligheid. Kerst is familie en vrienden. Dat is waar het om zou moeten draaien. En daarom is dat gedoe er om heen eigenlijk maar zonde van de tijd.

Kerst zonder kerst-stress

Ik ben vaak de organiserende partij binnen de vriendengroep en daarom initieer ik ook dit jaar weer de gezamenlijke kerst meeting met vrienden. Ik spreek dus ook uit eigen ervaring wanneer ik het heb over kerst stress. Dit jaar had ik daar echt geen zin in. En daarom heb ik besloten kerst dit jaar anders aan te pakken. Dankzij het thema dat we hebben gekozen zal ik dit jaar van nul kerst stress last hebben. Het thema is namelijk ‘a lazy Christmas’.

Overdaad schaadt

Wat gaan we doen? Eigenlijk kan ik het beter hebben over wat we niet gaan doen. En dat is dus stressen. Geen overdadige outfits, maar gewoon je meest foute kersttrui uit de kast halen en een joggingbroek er onder. Geen hakken maar sneakers of flip-flops. Comfortabel is een vereiste.

Share the load

We gaan ook geen uitgebreid diner koken. In plaats van een iemand een hele dag in de keuken te laten staan, werken we dit jaar onder het mom ‘vele handen maken licht werk’. Iedereen zal dus een klein hapje mee nemen en in the end hebben we een grote kerstige tapas tafel. Een andere optie, om de kerst nog luier te maken, is eten bestellen. Maar binnen onze groep waren er te veel mensen die graag zelf nog wat leuks koken.

Recycle your lights

Dan nog de decoratie. Natuurlijk is het wel leuk als de kamer een beetje sfeervol wordt gedecoreerd. Maar ook hier hoef je geen mega budget aan uit te geven. In plaats daarvan heeft ieder afgelopen maand zijn lege glazen potjes niet weggegooid maar schoongemaakt. Ieder neemt een aantal potjes mee waar we een waxinelichtje in zetten. Wat kersttakken uit de kerstboom knippen er om heen leggen op tafel en klaar is kees.

In de pot

En tenslotte, cadeaus. Ook daar doen we niet moeilijk over dit jaar. Dit jaar hebben we met de groep besloten geen geld aan cadeaus uit te geven. In plaats daarvan hebben we dat geld verzameld om een gedeelde activiteit in te plannen in het nieuwe jaar, namelijk een dagje paintballen!  

Dus mocht je nog geen plan hebben voor de kerst: geen stress!