Veel mensen verwarren voedselintolerantie met een voedselallergie. En nog veel meer mensen blijven lang met een voedselintolerantie rond lopen zonder dat ze daar erg in hebben.
Voedsel allergie
Eerst opheldering over het verschil tussen de twee. Als je een voedselallergie hebt, zal je acuut reageren op een bepaalde stof die jij binnenkrijgt. Je lichaam herkent een stofje als gevaar en maakt IgE antistoffen aan: immuunglobuline klasse E. Deze antistof duidt ook op de aanwezigheid van een allergische reactie. Wanneer je een allergische reactie hebt, zal je jeuk ervaren, je huid rood worden, maar je kan je ook misselijk voelen, braken, diarree krijgen of een bloeddrukdaling. Dit varieert per persoon.
Voedsel intolerantie
In het geval van intolerantie is er geen sprake van een allergische reactie. Eigenlijk is intolerantie een verzamelnaam voor alle reacties die je hebt op een bepaald stofje die niet allergisch van aard zijn. Vaak resulteert dit in darm klachten of maag klachten. Een veel voorkomende fout is dan ook wanneer men spreekt over een glutenallergie. Eigenlijk kan je alleen intolerant zijn voor gluten. Er zijn wel mensen die een allergie hebben voor een bepaald type graan, maar gluten betreft een groep eiwitten dat in veel verschillende graansoorten zit. En dat is dus niet het allergeen dat een allergische reactie veroorzaakt.
Later pas ontdekken is normaal
Een andere reden waarom een allergie of intolerantie vaak onbekend is bij mensen, is omdat veel mensen denken dat je er geboren mee bent. Een allergische reactie kan ook pas voor het eerst optreden op latere leeftijd. Kinderen groeien vaak over allergieën heen, zoals voor een allergie voor koemelk of kippen eieren. Ook intolerantie wordt juist vaak op latere leeftijd pas ontdekt. Coeliakie en andere intoleranties gaan doorgaans niet over. Het kan wel zo zijn dat de vorm van je klachten varieert.
Test
Als je vermoed dat je allergisch of intolerant bent voor een bepaald product, kan je onder begeleiding van een deskundige dieeten. Er wordt dan vaak voor een proefperiode gekozen van een maand, en na afloop wordt gekeken welken effecten er zijn. Ook kan je kiezen voor een voedselintolerantietest thuis, waarbij je zelf een bloed test afneemt en de monsters opstuurt. Binnen een week krijg je dan antwoord terug van het laboratorium met een analyse. In het geval van allergieën is dit nog geen volledig bewijs, maar een aanwijzing. Het bewijs volgt met een provocatie: dat is wanneer je het vermoede allergeen in oplopende hoeveelheid tot je gaat nemen. Uiteraard is dit onder begeleiding van een specialist.
Allergenen en intolerantie blijft een lastig thema voor vele eters. Gelukkig is er steeds meer kennis, en wordt er ook in de horeca bewuster op allergenen informatie verstrekking gelet.