Geen widgets gevonden in de zijbalk

Wil je op een natuurlijk manier af van ongewenste schadeaanrichters zoals larven in je gazon? Dan kan het uitkomst bieden om aaltjes in te zetten. Nu heb je misschien nog nooit van deze term gehoord en heb je geen idee wat dit zijn en hoe je dit moet doen. Daarom leg ik je dat in deze blog uit.

Wat zijn aaltjes precies?

Larven van verschillende soorten bladschietkevers worden engerlingen genoemd. Enkele voorbeelden zijn de larven van de sallandkever, rozenkever, junikever en meikever. Je herkent ze aan hun sikkelvorm en melkwitte lichaam. Ze hebben zes pootjes en vaak een bruine kop met twee kaken. Niet echt een fijn aangezicht naar mijn idee. Wanneer de kevers eitjes leggen onder de grond en vervolgens de engerlingen ontstaan, dan zal dit schade aanrichten aan de wortels van gewassen en planten. Je doet er dan ook verstandig aan om deze engerlingen tegen te gaan.

Een natuurvriendelijke manier is de inzet van aaltjes. Aaltjes zijn hele kleine wormpjes die van nature ook in de bodem voorkomen. Ze worden ook wel nematoden genoemd. Deze wormpjes zoeken de larven op als hoost en vermenigvuldigen zich dan. Hierdoor zal uiteindelijk de larve sterven en ontwikkelen zich meer aaltjes. Door het toevoegen van de aaltjes creëer je dus een natuurlijke balans en hou je de overtollige ontwikkeling van de kevers tegen.

Wanneer kun je aaltjes uitzetten?

De eitjes van engerlingen zullen meestal in de periode van juli tot september ontpoppen. Na ongeveer 6 weken zal een engerling uit zijn eitje kruipen. Afhankelijk van het soort kever zal deze dan volgroeit zijn na 1 tot 3 maanden. Als de kever groot genoeg is geworden, dan komt hij weer boven de grond en kan deze weer nieuwe eitjes leggen.

Je doet er daarom verstandig aan om in die vroege periode te beginnen met het uitzetten van aaltjes. Maar je kunt dit ook in het voorjaar doen en eventueel herhalen. Je zal na enkele dagen in ieder geval al effect moet hebben.

Het is wel belangrijk dat de bodem gezond is, zodat de aaltjes goed in de grond kunnen komen. De bodem zal daarom ietwat vochtig moeten zijn en niet te koud. De temperatuur kan het beste boven de 8 graden zijn en ook overdag zou het boven een bepaalde temperatuur moeten blijven.

Benieuwd wat je precies moet aanschaffen voor deze manier van biobestrijding? Je kunt altijd advies vragen bij een specialist die aaltjes verkoopt. Ook voor andere biobestrijding van bijvoorbeeld wolluis. Zo weet je wat je nodig hebt en hoe je aan de slag kunt gaan.

Door Suzanna