Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vroeger zag je ze veel meer dan nu, een knikarmscherm als zonwering. Tegenwoordig zijn ze vrijwel compleet uit het straatbeeld verdwenen. Soms zie je ze nog bij wat oudere bewoners, maar dat was het dan ook wel. Toch zijn knikarmschermen, of uitvalschermen, wel met hun tijd meegegaan.

Een knikarmscherm als zonwering

Een knikarmscherm als zonwering is een ideale oplossing als je niet alleen de zon, maar ook de warmte buiten wilt houden. Door minder zon binnen te laten komen bescherm je tevens je meubels en vloeren tegen verkleuring. Tevens kan het je huis een moderne, of juist klassieke, uitstraling geven. De keuze in knikarmschermen is enorm en alles is naar je eigen wens aan te passen.

Modern knikarmscherm

De knikarmschermen zijn wat moderner dan vroeger. Er zit bijvoorbeeld geen franje meer aan die je er in de winter af moet ritsen. Ook zijn de kleuren moderner, denk aan grijs, zwart of beige. Daarnaast kun je ook nog kiezen tussen egale of gemeleerde kleuren. Of past bij jouw huis toch een wat meer ouderwetse uitstraling, dan zijn strepen ook nog te verkrijgen. Niet alleen het uiterlijk van het doek is veranderd, ook het uiterlijk van het systeem en het geheel zijn gemoderniseerd. Zo is de cassette bovenaan veel compacter en minder rond.

Verticaal of diagonaal

Waar vroeger alle schermen een scherpe diagonale hoek hadden hoeft dat nu niet meer zo te zijn. Je kunt er nu zelfs voor kiezen om het wat meer horizontaal te houden. Zo heb je meer bewegingsruimte onder het scherm en meer beschutting tegen de zon. De knikarmen zijn zelf een kwartslag gedraaid. Vroeger kwamen deze horizontaal uit de cassette. Nu zijn deze verticaal en volgen geleiders langs de zijkant van je raam. (Ze zijn nog wel horizontaal te verkrijgen indien gewenst.) Dit maakt het geheel veel compacter en moderner, en het kan beter tegen een windvlaag. Ook kun je ze hierdoor niet alleen op de begane grond gebruiken maar ook op de bovenliggende verdiepingen.

De prijs

Een knikarmscherm is vaak een voordeligere optie dan bijvoorbeeld screens of rolluiken. Bovendien is het voordeel van een knikarmscherm dat je nog vrij naar buiten kunt kijken, in tegenstelling tot screens en rolluiken. En aan een knikarmschem heb je als voordeel dat je er buiten ook profijt van hebt en in de schaduw kunt vertoeven. Voor meer beschutting tegen wind zou je er zelfs een horizontaal doek aan kunnen laten maken.

Door Suzanna