Nieuws

Nagekeken scriptie, het verrast je

By 18 december 2019 mei 8th, 2020

Als je net bent als ik heb je jouw hart en ziel in je scriptie gestopt. Dit was waar je al die jaren naar toe werkte. Voor elke keer als een docent je niet hoger gaf dan een 8 omdat “Hoger dan een 8 is publicatiewaardig!”. Voor elke keer als je echt onderzoek wilde doen, maar niet de tijd had om het uit de diepen. Voor elke keer dat je verder ging dan nodig en niet meer punten kreeg, of maar twee pagina’s waren nagekeken. Bij je scriptie zou het allemaal anders worden. Nu kan je verdiepen, nu ga je echt iets onderzoeken, nu ga je echt wetenschap bedrijven. Het voelt natuurlijk als heel wat, jouw stuk publiekelijk gepubliceerd. Maar naast de energie en dat beeld moeten er koude letters op papier komen. Die woordjes zijn voor jou een nieuw inzicht, maar voor de lezer die er buiten staat vooral verwarrend. Bij je scriptie laten nakijken wordt dat onverbiddelijk duidelijk gemaakt.

Nakijk service

Voordat ik mijn scriptie inleverde liet ik hem eerste nakijken. Het was voor mij meer een formaliteit. Simpelweg de spelfoutjes eruit laten halen waar ik zelf overheen gelezen had, meer niet. Het teruggekeerde resultaat was echter een stukje meer dan alleen grammatica. Het helpt natuurlijk dat die diensten mensen in dienst hebben die niet alleen zelf hun scriptie al met goed cijfer hebben afgerond maar ook regelmatig scripties voor hun neus krijgen. Zo pikde ze bij mij eruit dat de conclusie sterker erin ging dan strookte met mijn aangepaste R-kwadraat score. Ook merkte ze op dat mijn externe validiteit incompleet was voor de claims die ik met het onderzoek wilde doen. Ik was toendertijd onprettig maar achteraf prettig verrast met hoe diep de service inging op de materie. Ik heb serieus gezeten met het aanpassen van die elementen om tot een beter resultaat te komen

Wind uit de zeilen

Het was wel een moment dat ik aan mezelf ging twijfelen. Als dit soort onderdelen door een buitenstaander eruit gepikt kunnen worden, wat zou het panel er dan inzien. Het beeld wat ik voor me had van mijn verdediging was een stuk anders. Niet langer was het geforceerde vragen afwimpelen met beleefde finesse. Nu zag ik mezelf daar staan met een vraag over mijn onderzoeksopzet waar ik geen echte raad mee weet. Uiteindelijk is het allemaal losgelopen, maar dat extra zetje om verder te gaan heeft me daar zeker bij geholpen.