Geen widgets gevonden in de zijbalk

We kennen allemaal de term 'gaming PC'. Sommigen beschouwen het als ultiem hoogstandje techniek, anderen een bodemloze put voor het geld van PC enthousiastelingen. Dat laatste was ook mijn gedachten wanneer ik keek waar mijn broertje zijn geld aan uitgaf: met lede ogen keek ik toe hoe hij honderden euro’s besteedde aan de nieuwste computer onderdelen. Maar als ik dan zie hoe blij hij is wanneer hij zijn nieuwe onderdelen in de pc heeft geïnstalleerd…

Het maakte mij nieuwsgierig. Ik vroeg mijn broertje: wat is nu hét onderscheidende element van een game pc ten opzichte van een normale computer? En hij beantwoordde mijn vraag met slechts drie woorden: de video kaart.

De videokaart

Wat is een video kaart, ofwel grafische kaart? Zoals de naam doet suggereren, is een videokaart het stukje computer hardware dat de beelden op jouw scherm produceert. Het vertaalt data naar signalen die jouw beeldscherm kan begrijpen. Dat betekent hoe beter jouw grafische kaart, hoe soepeler deze vertaalslag. Voor een gamer is het bijvoorbeeld belangrijk dat het beeld zich snel ververst: de snelheid van de kaart. Maar gezien games ook veel gedetailleerder worden, en dus ieder plaatje afzonderlijk veel data bevat, kost dit ook veel kracht.

Zonder een goede videokaart zal een pc dus nooit een game pc kunnen zijn. Maar er zijn ook andere elementen waar een gamer voor kan kiezen, vertelde mijn broertje. Maar dat is dan allemaal optioneel, want niet iedere gamer heeft behoefte aan dezelfde ‘specs’.

Cooler

Computers worden warm. En hoe warmer je pc wordt, hoe slechter deze zal presteren. Als gamer krijg je te maken met ‘lag’, het haperen van beeld of vastlopen van je software. Veel nieuwe pc’s hebben een cooler die met water coolt. Water heeft als voordeel dat het een groter oppervlak kan koelen.

Kabel management

Echt iets waar je heerlijk je OCD op kwijt kan: nerden met kabels. Als je een doorsnee pc opent is het een grote spaghetti van kabels. Maar dit belemmert de lucht doorstroming in de computer, en dat maakt hem traag. Daarom houden gamers hun pc graag schoon en georganiseerd. Sommige mensen maken een waar kunstwerk van de inhoud van hun computer: gekleurde en gecodeerde kabels, hoesjes voor kabels, noem maar op. Vaak wordt de boel ook opgeleukt met lichtjes, raampjes voor de kast van je pc, of een hele custom made kast. Er is een enorme markt voor.

Opslag

Als gamer wil je spelen, je wil niet wachten op je spel. Iedereen heeft een hekel aan laad-schermen. En als je een online spel speelt met vrienden, wil je ook niet dat de traagheid van jouw pc de rest ophoudt.

Door Suzanna