Geen widgets gevonden in de zijbalk

Een feest is niet compleet zonder een DJ. De term komt van de Engelse term “diskjockey” vandaan. Letterlijk vertaald betekent het iemand die met platen schuift. Hij of zij mixed de muziek van een plaat over in de andere zodat het feest door kan gaan. Tegenwoordig wordt de benaming ook wel gebruikt voor muziek producenten, met name die van elektronische muziek. Dat is precies wat ik ben. Sinds dat ik acht jaar oud was interesseerde ik me in het maken van muziek met gebruik van een computer. Ik had alleen de pech dat ik opgegroeid was in een gezin dat geen enkele interesse had in het maken van muziek. Mijn oudere broer Kees ging geregeld naar de discotheek, maar had nog nooit een gitaar vastgepakt. Toen ik gitaar probeerde te spelen kreeg ik al snel negatieve opmerkingen van mijn broer naar mijn hoofd. Het zou iets voor watjes zijn om akoestische muziek te maken. Op die leeftijd geloofde ik hem natuurlijk volledig. Hij was mijn grote broer, hij zal wel gelijk hebben. Het is daarom dat ik overschakelen naar een keyboard. Met wat hulp van mijn vader lukte het om een oud keyboard van mijn oma aan te sluiten op onze gezinscomputer beneden. Het gigantische systeem stond beneden in de woonkamer. Vaak oefende ik tot wel diep in de nacht met het maken van geluiden op de computer. Daarna bracht ik de geluiden digitaal over naar het oude keyboard via een USB kabel. Op die manier kon ik spelen op mijn keyboard met mijn eigen geluiden totdat iemand in het huis het zo zat werd dat hij of zij de kabel uit de muur trok.

Te weinig geld!

Ons gezin was altijd al vrij arm. Als kind merk je hier weinig van maar hoe ouder je wordt hoe meer je jezelf gaat vergelijken met je vrienden en andere mensen op school. Op de middelbare had ik een vriendengroep om me heen verzameld die ook geïnteresseerd was in het maken van muziek. Als collectief spraken we vaak bij elkaar af om platen in elkaar te mixen of onze eigen tracks op te bouwen uit geluiden die we zelf gemaakt hadden. Mijn passie schakelde rond deze tijd over van het maken van tracks naar het draaien van platen. Hiervoor had je echter een platenspeler of twee nodig en een DJ set. Ik was arm en had ook weinig geld gespaard. Als resultaat had ik thuis geen DJ set, maar ik wilde wel oefenen. Gelukkig kon ik een DJ set huren van mijn vriend Joeri. Het is dankzij hem dat ik vandaag de dag in de grootste clubs in amsterdam kan draaien. Tegenwoordig verdien ik genoeg om elke maand tien DJ set’s te kopen. Het is een goed voorbeeld van hoe belangrijk vriendschap wel niet kan zijn.

Door Suzanna