Geen widgets gevonden in de zijbalk

Hoi, en welkom op mijn blog. Ik ben Suzan en ik hoop middels verschillende artikelen jullie goed op de hoogte te houden en informatie bij te leren! In dit artikel wil ik ingaan op beveiliging in de digitale wereld. Sinds dat iedereen digitaal werkt zijn er ook mensen/groepen/bedrijven die hier misbruik van maken. Wanneer men met persoonsgegevens werkt is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat die gegevens goed zijn verborgen en dat niet iedereen hier zomaar bij kan. In dit artikelen ga ik wat meer in op aspecten die ervoor kunnen zorgen dat een bedrijf (of je eigen gegevens) goed beveiligd zijn en blijven.

De basis van beveiliging

Het is natuurlijk belangrijk dat je de basis op orde hebt. Dit kan vrijwel iedereen zelf regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld goed na over je wachtwoord, hoe je deze opslaat en dat je deze nergens anders opschrijft. Het is belangrijk dat je wachtwoorden en bepaalde (bank)gegevens voor jezelf houdt. Hierdoor zorg je ervoor dat niemand ergens bij kan of dat iemand per ongeluk jou gegevens bij iemand anders terecht laat komen.

Apps en programma’s

Social media en je mail zijn programma’s/apps die je vaak gebruikt op bijvoorbeeld je telefoon of je laptop. Vaak log je automatisch in bij deze apps. Daarbij komt tegenwoordig ook nog dat je heel gemakkelijk kan bankieren via je telefoon. Toch is het slim om op elke app een extra beveiliging toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een extra pincode op je telefoon zodat men niet door 1 code te kraken direct bij je bankgegevens kan komen.

Bedrijfssystemen en gegevens

Ook steeds meer bedrijven gaan digitaal werken. Hierdoor lopen veel bedrijven gevaar door bijvoorbeeld persoonsgegevens die gebruikt worden om bepaalde informatie te optimaliseren. Deze persoonsgegevens moeten goed opgeslagen worden en achter slot en grendel verborgen zitten. Je kan dit laten testen door bijvoorbeeld pentration testing. Hierbij gaan hackers kijken of ze binnen kunnen komen binnen jouw bedrijf. Tijdens zo’n aanval wordt er een rapport opgemaakt wat er allemaal verbeterd kan worden. Het is belangrijk om dit meerdere keren te laten uitvoeren wanneer er bijvoorbeeld updates aan het systeem worden doorgevoerd.

Het is belangrijk om in elke fase waarin persoonsgegevens gebruikt worden om dat te blijven optimaliseren en te controleren. De gegevens mogen immers niet zomaar op straat komen en beschikbaar worden. Daarom is het slim om verschillende testen uit te voeren op het systeem dat bedrijven gebruiken.

Door Suzanna