Geen widgets gevonden in de zijbalk

Volgens mij heeft iedereen er wel eens over nagedacht waar zijn roots nu eigenlijk liggen. Onze voorvaderen kunnen natuurlijk overal ter wereld vandaan komen, ondanks dat de familie die je nu kent bijvoorbeeld gewoon uit Nederland komt. Misschien vragen mensen die jou voor het eerst ontmoeten wel altijd waar je vandaan komt en geloven zij je niet als je Nederland zegt. Of misschien heb je zelf altijd wel het vermoeden gehad dat jouw roots ergens anders liggen. Eigenlijk liggen de roots van mensen nooit in één land of een bepaald gebied, maar zijn er altijd wel percentages die andere gebieden aangeven. Hoe tof is het om er nu achter te komen waar jouw roots liggen? Tegenwoordig kun je vrij makkelijk onderzoek laten doen via een DNA test.

 

Waarom een DNA test doen

Met een dna test kun je dus laten testen waar jouw voorvaderen en dus jouw roots vandaan komen. Je kunt daarmee wellicht verwanten ontdekken die je voorheen niet kende. Die segmenten van het DNA zijn verbonden aan die van je voorouders. Daarna zal je dus de etnische en geografische oorsprong van je voorouders ontdekken en dat is super interessant. Naast dat je je alleen kunt testen, kun je familieleden ook aansporen een test te doen. Iedereen heeft unieke DNA-segmenten die samen je familiegeschiedenis in kaart kunnen brengen. Als je je samen met familieleden laat testen kun je dus aanvullende informatie krijgen, bijvoorbeeld of een DNA-match via je moeder of vader loopt. Wanneer jouw familiegeschiedenis erg onduidelijk is of je sommige familieleden zelfs niet kent, kun je deze met een test ontdekken.

 

Hoe werkt zo’n test?

Je kunt een DNA-test gemakkelijk online aanvragen. Je kunt natuurlijk meer met zo’n test dan alleen ontdekken waar je roots liggen, maar je kunt ook testen of je daadwerkelijk familie bent van een ander. Zodra je de test online hebt aangevraagd, krijg je binnen enkele dagen thuis een pakketje met de test. De test is erg eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een DNA-monster af te nemen op het wattenstaafje. Het wattenstaafje schraap je over de binnenkant van je wang en stuur je daarna op naar het laboratorium. Meestal ontvang je binnen 3 tot 4 weken de uitslag van de test, via de mail. Als jouw DNA blijkt te matchen met dat van een ander persoon die de test heeft gedaan, is het mogelijk om de stamboom aan te vullen. Het maken van een stamboom wordt aanbevolen voor iedereen die een DNA-test doet, zodat het meest uit de resultaten kan worden gehaald.

Door Suzanna